Hyppige spørgsmål og svar

Hyppige spørgsmål

Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål.
  • Hvordan virker kiropraktisk behandling?
    Behandling hos kiropraktoren har til formål at normalisere leddenes og musklernes funktion samt lindre eller fjerne smerte. Dårlig funktion i kroppens led og muskler kan udover lokal stivhed og smerter give anledning til f.eks. spændingshovedpine, brystsmerter og iskias.
  • Hvilke behandlingsmetoder benytter kiropraktoren?
    En kiropraktor benytter de behandlingsmetoder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. For ondt i ryggen benyttes derfor primært: (1) Information/rådgivning (2) Manuel behandling ​(f.eks. manipulation, mobilisering, massage og udspænding) (3) Øvelsesinstruktion/træning​
  • Hvor lang tid tager det før jeg bliver bedre?
    Nogle patienter får umiddelbar lindring af deres smerter. Andre vil opdage, at det kan tage uger til måneder. Mange faktorer påvirker helingsprocessen, f.eks: hvad der er gået galt, og hvor længe problemet har varet.
  • Hvor længe har jeg brug for behandling?
    Det er meget individuelt, det afhænger både af omfanget og varigheden af problemet samt den øvrige sundhedstilstand. Ind i mellem anbefaler vi tjek for at undgå at problemerne kommer igen, hvis det viser sig at kunne hjælpe dig.
  • Kan kiropraktoren afhjælpe problemer hos børn?
    Hvis barnets problem skyldes problemer i muskler og led, kan kiropraktoren ofte hjælpe. Det kan være svært for forældre selv at afgøre, om barnets gråd skyldes mavepine eller f.eks. ondt i ryg eller nakke. En undersøgelse hos kiropraktoren vil kunne afgøre dette. Behandling af børn er meget blid og nænsom og er normalt ikke forbundet med gener eller ubehag for barnet.
  • Gør det ondt at blive behandlet hos kiropraktor?
    Nej, det gør som regel ikke ondt at blive behandlet – men kommer man med smerter, kan det gøre ondt, at nogen berører smertepunktet, eller at vævet bliver strakt i forbindelse med behandlingen. Du vil altid blive orienteret om, hvilken behandling, der bliver igangsat, og det står dig frit for at afvise en bestemt behandlingsform.
  • Hvorfor siger det knæk?
    Lyden skyldes kort fortalt, at man ved manipulationsbehandling overkommer det undertryk, der er i de fleste led. Herved frigives nogle luftbobler, hvorved lyden fremkommer. Lyden skyldes altså ikke, at noget brækker eller rives over, eller at knoglerne skurrer mod hinanden. Lyden skyldes frigivelse af luftbobler fra leddet.
  • Hvem kan behandles?
    Alle med problemer i muskler og led kan have glæde af kiropraktisk behandling – uanset alder, sygdom eller handicap. Kiropraktoren vælger sine behandlingsformer ud fra patientens alder og sundhedstilstand i øvrigt. Behandlingen af spædbørn består f.eks. primært af massage og blid mobilisering (bevægelse) af led, hvis disse ikke i forvejen har optimal bevægelse. Også ved knogleskørhed kan kiropraktoren vælge behandlingsformer som fint tåles.
  • Får man løse led eller slidgigt af behandling?
    Det er en myte, at man får løse led eller slidgigt af at blive behandlet hos kiropraktor. Selv ved gentagne behandlinger får man ikke løse led. Tværtimod normaliseres leddenes og musklerne funktion, hvilket må formodes at forebygge slidgigt. Adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at led med dårlig funktion giver slidgigt.